Vad gör en logotyp framgångsrik?

Balenciaga S/S 2022

article no. 14

Det har gått över 4 000 år sedan människan kom på att hon kunde få bättre koll på sitt boskap om hon brände in en egen symbol i djurets hud. I dag tänker vi sällan på ursprunget bakom ordet “branding”, men idéen om att bygga varumärke är hetare än någonsin. Ibland kan det dock vara lätt att tro att biljetten till framgång ligger i en snygg symbol, men sanningen är den att bakom varje älskad logotyp står ett starkt och sammanhållet varumärke. 

Vad är ett varumärke?

Det korta svaret är att ett varumärke är summan av allt det kommunicerar, producerar och gör. Ett varumärke är namn, identitet, design, produkt eller tjänst, kampanjer, tonalitet, sociala medier, events, medarbetare, ställningstagande… och alla andra beståndsdelar – tillsammans. 

Att få alla dessa pusselbitar att passa ihop för att sedan förtydliga, förstärka och försköna varandra är den verkliga utmaningen, och anledningen till varför inte alla med en god idé lyckas nå ut till sin tilltänkta målgrupp. 

Sammanfattningsvis kan man spekulera att om någon är villig att betala 500 amerikanska dollar för en “vanlig” svart t-shirt med din logotyp på, så har du lyckats.

Ett framgångsrikt varumärkesbyggande

Låt oss ta Balenciaga som exempel. Deras logotyp kommunicerar varumärkets namn, är ett grafiskt element, och en viktig av del av den visuella identiteten. Men det är inte logotypen i sig som är nyckeln till Balenciagas globala framgång, även om många gärna betalar väldigt dyrt för att bära den.

Logotypen, för sig själv, definierar inte vad Balenciaga står för eller motiverar det höga priset för att köpa in sig i varumärket. Det är synergin och samspelet i varumärkets kommunikation, där bilder, tonalitet och samarbeten bygger upp den värld som gör att människor associerar varumärket till lyx och mode, i kombination med deras specifika produkter. Logotypen är en viktig beståndsdel i detta, men ensam berättar den inte vad Balenciaga är, varför de finns till eller vad de vill åstadkomma.

Det är Balenciagas varumärke som skapar de tankar och känslor du får när du ser deras logotyp. Om du aldrig hade blivit exponerad för de andra delarna som laddar varumärket så hade logotypen kanske fått dig att känna "yay" eller "nej" – men inte mycket mer än så.

Utmaning för många varumärken

En stor utmaning för många varumärken är att man tittar för mycket på vad andra gör. Man ser ofta upp till företag som redan är väldigt framgångsrika och vill uppnå samma resultat som dessa, även om det inte alls är i linje med varumärket eller affären man själva ska bygga. Det här gör att varumärkesupplevelsen snabbt kan börja spreta åt alla möjliga håll, vilket leder till minskad trovärdighet och attraktionskraft för varumärket, och dess erbjudande, hos konsumenter.

Sanningen är den att vad som är bäst för Balenciaga är att vara just Balenciaga. Inte att försöka vara Gucci, Dior eller Samsung.

För att uppnå en stark och tydlig position på marknaden behöver varumärkets Identitet (vem man är) Profil (vem man vill vara) och Image (hur man uppfattas) vara i linje med varandra.

Ta in experthjälp

Att kunna se sitt varumärke utifrån, definiera dess kärna och sedan lyckas kommunicera det genom ord och bild, på ett sätt som både är enkelt, tydligt och attraktivt hos sin målgrupp, är svårt. Att gör det internt i det egna företaget är ofta väldigt, väldigt svårt. Näst intill omöjligt.

Du får gärna kontakta oss om du behöver konsultation kring hur ni bör gå till väga för att samla ert varumärke och ta det till nästa nivå. Vi har hjälpt över 100 företag och utgår alltid utifrån de specifika utmaningar och behov som varje kund står inför när vi planerar ett gemensamt projekt tillsammans.

Skriv till oss på hello@nudla.se så berättar vi mer! 

Hanna Rydholm

Co-founder and brand strategist @ NUDLA - a female founded design studio dedicated to lifestyle brands and its people.

Previous
Previous

Nudla x Tise — BTS Kampanjproduktion

Next
Next

Founders of youtime moved to tears when Nudla pitched brand concept